Leta i den här bloggen

söndag 12 februari 2012

BOKTIPS - TAPETER

Som en fortsättning på gårdagens blogginlägg om tapeter vill jag presentera 2 st. böcker för er som är intresserade av inredning och design. Väggbeklädnaden är ju minst lika viktig som möblerna, i en interiör.

Tapetboken, papperstapeten i Sverige
Den här boken visar tapeter från den allra första kända Svenska tapeten som har daterats till 1570 talet. t.o.m 1970-talet. Boken skildrar papperstapetens historia med utgångspunkt i olika tiders mönster och modestilar, material och dekor. Med exempel från olika bostadsmiljöer i staden, och på landet ges både en rik och mångskiftande bild av såväl de svensktillverkade tapeterna som importen från utlandet - från renässansens ornamentala mönster via de gustavianska tapeterna, och de franska panoramatapeterna och funkistapeterna till 1970-talets djärva mönster i vinyl.

Boken omfattar 392 sidor och är rikt illustrerad med vackra bilder av den duktige fotografen Lars Lööv. Den är utgiven 2004 av Byggförlaget. Den finns att låna på bibliotek, vill man äga boken finns den att köpa på antikvariat för ca. 500 kr. Det finns flera böcker på marknaden med samma namn Tapetboken för att ni inte ska ta fel har jag fotograferat boken.





Tapetmålarbok
Bok nummer 2 som jag vill presentera är Carl-Fredrik Torsselius TAPETMÅLARBOK. Nordiska museets Handlingar 62, utgiven 1965. Det är med mönster till målade väggdekorationer i rokoko och gustaviansk stil. Har man ett äldre hus som man renoverar kan det vara svårt att hitta att hitta bra förlagor. Denna bok innehåller mängder med fina bilder, man får en klar uppfattning om hur man t.ex. illusionsmålar boaseringar och lister, hur man lägger skuggor så att det ser naturligt ut. Boken har 209 sidor och är rikt illustrerad. Även denna bok finns att låna på bibliotek, och om man vill äga den kostar även denna ca 500 kr på antikvariat.






1 kommentar: